KHORESHTE FESENJAN (omaka iz koncentriranega soka granatnega jabolka in orehov)




Ta jed združi piščanca ali raco s granatnim jabolkom z rahlim kislim priokusom. Slastni orehi so rahlo zavreti z koncentriranim sokom granatnega jabolka in sočnimi čebulami, prizadevajoč združitve v okusno omako, skupaj vsi trije zapojejo v gurmanskem tercetu.
Fesenjan ima pestro daljno segajočo zgodovino, ki poslušalca ali bralca tega opisa krožnika, ki že rahlo spominja na pripovedko deljeno zgolj iz preprostega užitka do občutka, ko se doživlja ekstaza pripovedovanja, popelje daleč v Perzijsko zgodovino v Persepolis. Med ruševinami v Presepolisu so arheologi odkrili v kamnite ploščice vklesane podatke o glavnih sestavnih delih staroperzijske shrambe. Izvor teh zapisov poseže v 515 let pr. n. št. V zapisih so bili omenjeni orehi, ter obrazložitev konzerviranja granatnega jabolka in jagnjetine- glavnih sestavin Fesenjana.(A.B.)


facebook twitter pinterest google-plus